Nieuwbouw woning Beemster

Een nieuwbouw woning is het ultieme lege canvas om een interieur voor te ontwerpen. Het stel dat deze woning in de Beemster heeft gekocht was op zoek naar iemand die ze kon helpen bij het opdoen van inspiratie voor de keuken en de badkamer, maar ook voor de technische tekeningen die ze nodig hadden om aan de aannemer door te kunnen geven welke wijzigingen ten opzichte van de standaard oplevering ze wilden doorvoeren. Op deze pagina is het ontwerp van de keuken uitgelicht. 

Voor het ontwerp van de keuken gaf de klant aan dat ze fan waren van moderne zwarte keukens, maar het moest geen kille uitstraling hebben. Zelf hadden ze al wat afbeeldingen verzameld op Pinterest. Op basis van ons gesprek en hun Pinterest boards ben ik aan de slag gegaan om drie verschillende moodboards te maken. Op elk van de moodboards komt de zwarte keuken terug, maar door nuances aan te brengen in materiaal en een kleurrijke toevoeging ontstaan er toch drie verschillende sferen, waar zij over konden oordelen.

Het eerste moodboard laat de sfeer van een strakke, moderne keuken zien, waarbij er alleen grijstinten toegepast zijn. Door verschillende texturen en afwerkingen van materialen te gebruiken, voorkom je dat de keuken saai oogt. Dit is bijvoorbeeld te zien in de glanzende afwerking van de witte tegelwand, of in de houtnerf van de keukenfrontjes. 

In het tweede moodboard staat het gebruik van hout centraal. De warme kleur van het hout zorgt ervoor dat de keuken een stuk huiselijker en verwelkomend over komt. Een andere warme kleur op de muur kan gebruikt worden om het warme thema in het gehele interieur door te voeren. 

Het laatste moodboard laat zien hoe een accentmuur met gekleurde tegels kan zorgen voor een frisse, vrolijke uitstraling. Deze kunnen in verschillende patronen worden toegepast. Een horizontaal patroon benadrukt de breedte van een muur, een verticaal patroon juist de hoogte. Een basketweave patroon geeft een speels effect. 

Uiteindelijk gaf de klant aan een voorkeur te hebben voor moodboard 2 en 3. De warme uitstraling van het hout in het tweede moodboard sprak ze aan, maar ook het frisse en kleurrijke van de tegels in het derde moodboard. 

Naast het materiaalgebruik in een keuken is de indeling natuurlijk ook niet geheel onbelangrijk. Genoeg opbergruimte en aanrechtruimte was een grote wens. Ik heb verschillende opstellingen van de keuken in de plattegrond van hun woning getekend, zodat ik kon laten zien wat het ruimtelijke effect is van verschillende indelingen. 

De parallelle opstelling viel het meest in de smaak. Na wat kleine aanpassingen heeft de klant gekozen voor een parallelle opstelling met hoge kasten en een koffiebarretje aan één kant en een lang aanrecht met gootsteen en kookplaat aan de andere kant. Boven het aanrecht wordt een lange plank gemonteerd om het BLOND servies van de klant mooi tentoon te stellen.

In het sampleboard zijn de specifieke materialen van de keuken te zien. Op dit moment is de bouw van het huis nog niet voltooid.